fredag 17. april 2009

Annen etnisk bakgrunn fremstilt i media!

"Invandrere bak alle anmeldt overfallsvoldtekter i Oslo"
-
Innleggets inspirasjon
(Photo: Internett Space invaders)
Når det kommer til fremstillingen av mennesker i mediene er fremstillingene forskjellige. Så klart er fremstillingen av en person som har vært involvert i et drap fremstilt på en annen måte enn en person som har vært med å publisere "SOS Redd Barna" konserten.
Men hvordan er fremstillingen i media når to mennesker, et fra Norge og en opprinnelig fra Afghanistan er involvert i samme drapssak?

Begge blir fremstilt i samme situasjon, men jeg tror intrykket av den Afghanske mannen letter siger inn i hjernen.

Mediene er utrolig flinke til å gi meninger og fremstille dem på en måte som mottakerne kommer til å se ned på. Selv om vi vet at ikke alle mennesker med annen etnisk bakgrunn er slemme, så får vi fortsatt inntrykk av dette når vi hører gang etter gang voldelige nyhetsartikler en gjerningsmann med annen etnisk bakgrunn.

Tar vi får oss saken VG skrev:
Her sies det at "Innvandrere er bak alle anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo". For å fortelle deg sannheten tenkte jeg med en gang mennesker med mørk hud og kanskje de fra midtøst-landene. Kanskje fordi det er de som
oftest er involvert under begrepet "Innvandrer". Men saken er er at det også kan være polakker, russere og frankere. De "ligner" oss, men er fortsatt innvandrere, de er mennesker med annen etnisk bakgrunn.
(Syntes dette var veldig rart, siden jeg selv er halvt Filippinsk og dermed syntes jeg at ordet innvandrer assosieres til mennesker som kommer fra midtøst-landene)
Saken forteller oss at gjerningsmennene er traumatiserte eller psysisk skadd, eller kommer fra et land hvor vold mot kvinner er vanlig. Syntes dette var en bra ting å skrive. Hvorfor: Saken er at når vi hører at de kan være traumatiserte eller psykisk skadd så blir "Innvandrer" gruppen forminsket. Nå er det innvandrer med traumatiserte eller psykisk skadde gjerningsmenn.

Hvorfor blir vi alltid opphengt over at det var en person med en annen etnisk bakgrunn som gjorde den kriminale handlingen? Er ikke det som er viktigst det som har skjedd? Som jeg har fått inntrykk av er at selv om vi syntes at drapet eller handlingen var helt forferdelig blir vi alltid ekstra opphengt på at det var mennesker med en annen etnisk bakgrunn som stod bak. Alle mennesker er i stand til å gjøre kriminelle handlinger, derfor syntes jeg at vi egentlig ikke trenger å henge oss opp i hvor personen kommer fra eller hva slags religion personen har.

Hva syntes du om medienes fremstilling av personer med annen etnisk bakgrunn?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar